| 0 σχόλια ]


Το δημοσίευμα των New York Times ανήκει σε αυτά που δεν θα θέλαμε να διαβάσουμε ποτέ.
Και που σίγουρα θα θέλαμε να ξεχάσουμε, καθώς αναφέρεται στο πως προετοιμάζονται αμερικανικές επιχειρήσεις για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Σε αντίθεση ωστόσο με ό, τι συνέβαινε στο παρελθόν, όπου τέτοιου είδους δημοσιεύματα «φώναζαν» από μακριά για τη στόχευσή τους, να εξυπηρετήσουν δηλαδή τους κερδοσκόπους και όσους είχαν ποντάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας, αυτή τη φορά η κρίση χρέους της ευρωζώνης και το παράδειγμα της Αθήνας παρουσιάζονται ως case studies. Τι θα συνέβαινε… αν...



Η Merrill Lynch για παράδειγμα, έχει εξετάσει την προοπτική να στείλει στα ελληνικά σύνορα φορτηγά με… ρευστό, προκειμένου οι πελάτες της να συνεχίσουν να πληρώνουν υπαλλήλους και προμηθευτές.
Η Ford έχει επικαιροποιήσει τα ηλεκτρονικά συστήματά της, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα, στην περίπτωση που η Ελλάδα αλλάξει νόμισμα.
H JP Morgan προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προετοιμάζοντας λογαριασμούς και μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, σε… δραχμές, ή όποιο νόμισμα διαδεχθεί το ευρώ, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που δεν θα αντέξουν.
Η εφημερίδα σχολίαζει ότι πριν από 15 μήνες, μια τέτοια προοπτική φάνταζε αδιανόητη.
Σήμερα ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείεται ένα μοιραίο «λάθος», λόγω των καθυστερήσεων και της αδυναμίας της ευρωζώνης να ανταποκριθεί άμεσα και καίρια στις επιπτώσεις της κρίσης χρέους.
Όσο για το μότο που… εξηγεί τις προετοιμασίες, είναι αμιγώς υλιστικό, μπολιασμένο με τη νοοτροπία των αγορών να επιβιώνουν: Κανείς δεν χάνει τίποτα να προετοιμάζεται για κάτι, έστω κι αν δεν συμβεί ποτέ.



Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου